Hartă

Bilete avion Iordania

Există o țară care face legătura între deșert și mare, între est și vest, care împacă istorie milenară cu vestigii antice, tradiții străvechi și trei religii și culturi marcante? Da, este vorba de Iordania, Roma Orientului Mijlociu, căminul cetății antice Petra, dar care are încă multe de oferit călătorului pasionat de istorie și monumente naturale.

 

De făcut

Iordania e unică prin faptul că îmbină relieful deșertic cu formațiuni geologice fascinante, cu plajele luxuriante a două mări asiatice, stațiuni termale, un râu biblic, și, nu în ultimul rând cu eleganța celebrului sit arheologic Petra – una dintre cele 7 minuni ale lumii.

La Petra te invităm să admiri zidul de 1,5 km lungime și înalt de peste 40 metri, această comoară grandioasă cioplită în stâncă roz.

 

Îmbată-te de istorie la Jerash, un oraș de peste 6500 ani, ale cărui arhitectură, limbă și religie reflectă coexistența armonioasă a două mari culturi – greco-romană și cea a Orientului arab. Ascuns de nisip și restaurat în ultimii 70 ani, este un exemplu minunat de urbanism roman cu temple, coloane, teatre, un amfiteatru și străzi pavate.

Nu uita de Aqaba, metropola și fortăreața omonimă unde se întâlnesc râul Iordan, deșertul Wadi Araba și Marea Moartă.

Vizitează și capitala Amman – oraș modern clădit pe istorie, cosmopolit, în care vei vedea zgârie-nori, hoteluri și restaurante de lux, mici ateliere artizanale și căsuțele albe tipice reliefului deșertic. Această metropolă multiculturală a contrastelor, cu oameni primitori și tradiții de când lumea, te așteaptă să o descoperi pas cu pas.Bea un ceai cu beduinii în deșertul Wadi Rum, călărește o cămilă, vizitează magnifica oază Wadi Ghuweir, unde poți face drumeții printre stâncile multicolore din deșert.

 

Bucătăria iordaniană se bazează pe tradițiile culinare arabe și mediteraneene, dar există și un specific local. În general, se consumă carne de pui sau de miel, bogat condimentate și fructe uscate sau proaspete.
Servitul cafelei este un ritual de neratat, o adevărată tradiție aici. Iordania este renumită și pentru vinurile produse în podgoriile care oferă și vizite cu degustare. Dar, dacă alegi deșertul, îți recomandăm să te hidratezi cu ceai sau apă.


Climatul fiind uscat-secetos, vara, temperatura medie ajunge la 30 grade Celsius, dar te poți relaxa pe plajele celor două mări – Roșie și Moartă – și în stațiunile cu izvoare termale de la Ma’in, sau mergi la râul Iordan pentru a te răcori.

Amatorii de cumpărături au la dispoziție mall-urile și numeroasele magazine de suveniruri, țesături fine și bijuterii din Amman și Aqaba.

 

Cum se poate ajunge acolo?

Poți ajunge în Iordania cu avionul, două din cele 7 aeroporturi fiind internaționale, iar în oraș îți recomandăm autobuzul și taxiul – care este foarte ieftin.

 

Ce ar mai trebui să știi

Atenție la apa de izvor! Ea nu este potabilă.

La Wadi Ghuweir, este bine să urmezi traseele însoțit de un ghid.

Musulmanii nu consumăalcool în public; străinii o pot face însă în hoteluri, restaurante și barurile din preajma obiectivelor turistice.

Prețurile afișate pe această pagină sunt cele mai mici prețuri orientative. Găsite în ultimele 45 zile.