Hartă

Bilete avion Sri Lanka

Temple budiste, plaje cu nisip fin și apă albastră, rezervații naturale cu țestoase, leoparzi sau elefanți, flori și fructe exotice. Aceasta este Sri Lanka!

De făcut

Bogăția culturală a Sri Lankăi este inestimabilă. Nu mai puțin de șase situri arheologice au fost recunoscute de către UNESCO ca având o importanță deosebită și au fost incluse pe lista patrimoniului mondial cultural. Mergi să vizitezi orașele sacre Anuradhapura sau Kandy (fosta capitală regală), sau orașele străvechi Polonnaruwa și Sigiriya (stânca leului). Un alt oraș care merită vizitat este Galle cu ale sale fortificații construite de portughezi și totodată, primul port al insulei atestat încă din secolul al VI-lea.

Natura este la mare preț în Sri Lanka, de vreme ce prima rezervație naturală a fost înființată aici de către primul monarh budist în secolul al III-lea B.C. Astăzi, respectul pentru natură încă se mai păstrează și aproximativ 13% din teritoriul țării are statut de rezervație. Așa că, mergi într-un safari într-unul din aceste parcuri pentru a vedea elefanți, leoparzi, zibete, maimuțe sau crocodili, precum și peste 200 de specii de păsări. Și dacă vrei să vezi o pădure tropicală, mergi să explorezi Rezervația Forestieră Sinharaja.

Având peste 1600 de km de plajă, Sri Lanka poate fi considerată și o destinație perfectă pentru iubitorii de soare, nisip fin și sporturi de apă. Cele mai populare zone sunt plajele din zona de vest – regiunea Negombo, sau în sud vest - Wadduwa, Kalutara și Beruwela. Dacă îți plac vacanțele mai retrase, rezervă-ți un loc într-unul din numeroasele spa-uri locale ce oferă terapii ayurvedice.

Bineînțeles, o vizită în Sri Lanka nu poate fi completă fără a încerca preparatele culinare locale. Acestea au la bază fructele de mare, orezul și legumele la care se adaugă arome din cele mai diverse (de la dulce la sărat, de la aromat ușor, la iute ca focul).

Cum se poate ajunge acolo?

Pe lângă vasele de croazieră (modalitate nu prea populară însă), singura modalitate de a ajunge în Sri Lanka este avionul. Țara este deservită de Aeroportul Internațional Bandaranaike situat la aproximativ 35 de km de capitala țării Colombo. Alte 22 de aeroporturi mai mici deservesc traficul intern.

Pentru a călători în interiorul Sri Lankăi, poți folosi trenul (rețeaua e relativ bine dezvoltată, mai puțin în zona de nord) sau autobuzul (în general, drumurile sunt pavate între marile orașe). Traficul este destul de haotic, astfel că nu se recomandă închirierea unei mașini.

Ce ar mai trebui să știi

Moneda oficială a țării este Rupia srilankeză. Pentru a îți petrece vacanța în Sri Lanka ai nevoie de viză. Aceasta se poate obține ușor online sau la sosire în porturile și aeroporturile internaționale.

Mai trebuie să ții cont că nivelul de alertă teroristă este relativ ridicat în partea nordică a Sri Lankăi și trebuie să îți iei măsuri preventive împotriva febrei Dengue. Ar fi bine să încheiați o asigurare de sănătate pentru toată perioada sejurului.

Clima este tropical musonică și de aceea temperatura este aproape constantă pe tot parcursul anului, între 25 și 30 de grade Celsius. Sezonul ploios se întinde din mai și până în noiembrie așa că cel mai bine e să vizitezi Sri Lanka din decembrie și până în februarie. Apa mării are și ea o temperatură constantă pe tot parcursul anului, în jur de 28 de grade Celsius.

Prețurile afișate pe această pagină sunt cele mai mici prețuri orientative. Găsite în ultimele 45 zile.