Hartă

Bilete avion Letonia

Unde găsești 500 de kilometri de plajă, lacuri, păduri, castele medievale, cultură, istorie și respect pentru mediu laolaltă? În Letonia, perla țărilor baltice, care reunește tradițiile tuturor țărilor vecine, creând o ambianță unică. Nu întâmplător cosmopolita capitală Riga este Capitală Culturală Europeană în 2014. Poziția geografică îți oferă posibilitatea să descoperi 4 Letonii, câte una pentru fiecare anotimp, toate cu o bogată moștenire cultural-istorică și cu peisaje fascinante.

 

De făcut

Clima plăcută tot timpul anului, plajele largi, activitățile în aer liber, arhitectura splendidă, viața de noapte palpitantă, metropolele moderne și turismul său verde fac din Letonia o țară de neuitat.

 

Atracția turistică principală este capitala Riga, cu centrul istoric, arhitectura Art Nouveau, marele Dom și Biserica Sf. Petru, clădirile din lemn din Pārdaugava, Piața centrală – cea mai mare din Europa de Est, restaurante bune și pub-uri intime, muzee, galerii și o viață culturală efervescentă.

 

Îți recomandăm însă și târgurile și orășelele letone: Kuldīga, cu străduțe înguste, case vechi, podul unic de cărămidă peste râul Venta și cea mai lată cascadă din Europa, castelul medieval din Cēsis , Sigulda, valea râului Gauja, Castelul  Turaida și Talsi, orașul de pe 7 coline.

 

Letonii se mândresc mai ales cu minunatele peisaje naturale.Liniacostieră de 500 km de plaje cu nisip, pădurile naturale, râurile și lacurile sunt excelente ocazii de relaxare. Poți vizita Parcul Național Gauja sau valea râului Abava.

Admiră farmecul Letoniei de est (Latgale), cu puternica sa influență suedeză, de-a lungul Daugavei, râul leton cu cel mai mare debit, sau vizitează Parcul Național Rāzna.

Descoperă diversitatea florei și faunei, sau farmecul ecosistemelor mlăștinoase din Rezervația Teiči și mlaștinile Ķemeri.

 

Letonia are o bogată moștenire cultural-istorică; poți sărbători festivalul Solstițiului de Vară, bogat în tradiții străvechi, poți confecționa bijuterii la Muzeul etnografic în aer liber sau chiar coace pâine la o fermă autentică!

 

Și trecutul militar este important: cel mai mare buncăr sovietic din Līgatne, fortăreața Daugavpils, forturile Liepaja.Diferitele culturi coexistă însă pașnic aici de secole, mărturie stau bisericile a numeroase confesiuni din Riga.

 

Bucătăria letonă se bazează pe cereale, dar majoritatea felurilor principale includ și carne. Se consumă mult pește datorităvecinătății cu Marea Baltică. Mazărea și șunca sunt preparatele letone de referință. Încearcă și tradiționala supăde măcriș și rupjmaize –pâinea lor de secară.

Pe coastă se consumă mai mult pește afumat, și hering murat, de obicei cu salată de cartofi, varză acră și alte legume. Preparatele locale sunt consistente și merg bine cu berea letonă sau cu băuturile alcoolice tari. Cele mai bune beri locale sunt Cesu, Aldaris, Uzavas,Bauskas Tumsais.
Poți încerca și sucurile de fructe de pădure, piața centrală din capitală oferindu-ți multe produse specifice.

Nu rata balsamul negru din Riga – tradiționala băutură alcoolică neagră pe bază de plante, a cărei rețetă exactă este secretă și datează din 1700. Vara te poți răcori și cu un Kvass.

 

Cum se poate ajunge acolo?

Cu avionul, principala destinație fiind Aeroportul Internațional din Riga. Poți ajunge acolo însă și cu trenul sau cu mașina.

 

Ce ar mai trebui să știi

În Riga nu poți bea sau deține alcool în locuri publice.

Restaurantele includ bacșișul în nota de plată. Se obișnuiește însă să lași bacșiș suplimentar pentru servire. 

 

Prețurile afișate pe această pagină sunt cele mai mici prețuri orientative. Găsite în ultimele 45 zile.